Over ons

May Lee en Kees

May Lee en Kees

Wij zijn Kees van der Maat en May Lee Oen. Vanuit het werken met de “Sunrider”voedingsprodukten  zijn wij sinds 1998 met aurafotografie bezig. Beiden hebben we grondige kennis van en ervaring met meditatie. Daarnaast hebben we ervaring met het geven van Ayurvedische behandelingen tijdens reinigingskuren en volgden we diverse trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Aan de hand van Aurafotografie geven we consulten in centra, bij bedrijven, op beurzen en feesten en bij mensen thuis. Naast het maken van een aurafoto is het sindskort mogelijk de aura in beweging te zien op een computerscherm.

Voor wie is aurafotografie bedoeld?

 • Particulieren (een persoonlijk consulten in een rustige omgeving)
 • Groepen (als verrassend en speels accent op uw (familie-) feest)
 • Bedrijven (Coaching en begeleiding veranderingsprocessen)

Wat bieden we u? 

 • Aurafotografie met een persoonlijke consult.
  Individuele consulten in een rustige omgeving toegesneden op uw persoonlijke situatie in onze praktijk in Lelystad. U heeft de keuze tussen de aurafoto en de bewegende aura op de computer. De laatste geeft u een directe feedback op uw innerlijk proces.
 • Betrouwbare, deskundige interpretatie van uw aurafoto, waarin u een diep inzicht krijgt in uw persoonlijkheid.
 • Coaching en begeleiding in:
  • het verwerken van emotionele gebeurtenissen.
  • het maken van een keuze t.a.v.relaties en ander werk
  • het leren omgaan met intensieve transformatie
  • het leren omgaan met nieuwetijdskinderen.
 • Diverse Workshops:
  • U leert de basisprincipes hoe een aurafoto gelezen wordt.
  • Wat hebben de kleuren u te zeggen? Het intuitief ontdekken van uw helende kleuren en gebruik van complementaire kleuren. Wat kunt u er praktisch mee?
  • Kleurenmeditatie en visualisatie. Het intuitief waarnemen van kleuren.
  • Wat versterkt de aura door de balans in jezelf te versterken, gezien inhet licht van Ayur Veda: De drie dosha’s Vata, pitta en kapha; tot welk lichaamstype hoort u? Hoe kunt u in uw dagelijkse  routine, voeding enz. hiermee rekening houden. Ook bij deze leefwijze is de basisvoeding van “Sunrider” toe te passen en wordt naar wens door May Lee besproken.
  • Relatie met astrologie, bachbloesemtherapie etc.
  • Waarnemen m.b.v. de bewegende aura op de computer welke invloed gedachten, emoties, levensbevordelijke geuren, klanken enz.op u hebben.
  • Oefening om je energetisch af te schermen en te aarden. Jezelf weerstevig in je aura neerzetten.
  • Inzicht in de aura als bijdrage tot transformatie: leven vanuit angst of vanuit liefde. Wat bepaalt uw keuzes? Hoe kunt u daar verantwoordelijkheid voor nemen? Hoe bepaalde patronen  makkelijker te doorbreken, zodat u een vervullender leven leidt?
  • Wie bent u?

Onderstaand artikel uit Apeldoornse Courant geeft meer inzicht over ons en onze werkwijze.  .

Aurakransen kleuren levenskansen

door Arvid van der Wolf

20 MEI 2003 – GEZOND & WEL – Enkele jaren geleden stond Kees van der Maat nog geconcentreerd voor de klas in Deventer kinderen het ‘A,B,C‘ te leren, nu doet hij alleen nog in de ‘A‘: Van der Maat leest tegenwoordig aura‘s van mensen, samen met zijn vrouw May Lee Oen.

Blauw, geel, groen, rood. Kees van der Maat (56) spint bij kleuren, want kleuren vertellen hem alles over de gemoedstoestand van zijn klanten. Kleuren en klanten? Jawel, Kees van der Maat, bijgestaan door zijn vrouw May Lee Oen, leest aurafoto‘s ofwel energievelden rond mensen. En daarbij kan hij helpen bij het verhelderen van (psychische) problemen en het vergroten van inzichten.

Van der Maat is een opvallende rijzige man met een bijna doorschijnende gestalte. In het vorige decennium nog leerde hij het alfabet aan leerlingen van een basisschool in Deventer en vervolgens aan de Maharishi Basisschool in een speciale wijk in Lelystad, waarheen hij was verhuisd omdat hij mediteerde ‘en met gelijkgestemden wilde wonen‘.

Maar het onderwijs kon hem niet langer bevredigen. ‘Aan het onderwijs worden meer en meer eisen gesteld, ten koste van de creativiteit. Toen ouders klaagden dat ik te weinig interesse zou tonen in de klas, zijn er gesprekken gekomen met het schoolbestuur en is in goed overleg besloten dat ik ermee op zou houden. Op het moment dat ik wegging dacht ik: wat ben ik bevrijd. Heerlijk, eindelijk tijd voor dingen die ik zelf leuk vind.‘

CHAKRA‘S

Eindelijk dus ook tijd voor zijn grote passies: poppenspelen en het schrijven van musicals, kortom voor ‘dingen die kleur brengen in het leven.‘

Ook op andere gebieden verdiepte hij zich. Al jaren was hij in Lelystad geboeid geraakt door de wereld achter meditatie en door de Ayur-Veda, de uit India afkomstige, oudste natuurgeneeswijze van de wereld. Daarom bood hij zijn diensten aan als masseur in een Ayurvedische kliniek. En vandaaruit was het maar een kleine stap naar kennismaking met de Aurafotografie.

Die laatste ontdekte Van der Maat, toen hij in Lelystad had kennisgemaakt met zijn huidige echtgenote, May Lee Oen, die met de Chinese voedingssuplementen van “Sunrider” werkt en in aanraking was gekomen met het fenomeen Aurafotografie ofwel het fotograferen van energievelden. ‘Al zo lang er mensen bestaan is, zeker in het oosten, bekend dat er energiecentra in het lichaam zijn, zogenoemde chakra‘s, en dat er een energieveld hangt rond een lichaam. Het is het Russische echtpaar Kirlian geweest dat zo‘n energieveld voor het eerst in beeld heeft gebracht met een speciale camera‘, zeggen Van der Maat en Oen.

De vinding van de Kirlians is later uitgewerkt door anderen, onder wie de Amerikaan Guy Coggins. Hij heeft oude oosterse kennis over chakra‘s vertaald in een programma waarmee kleuren in een aura kunnen worden geïnterpreteerd. Tevens heeft hij een speciale camera ontwikkeld die kleuren in een aura digitaal vertaalt in een foto.

Voor May Lee Oen en Kees van der Maat is aurafotografie inmiddels gesneden koek. Zij maakt jaarlijks op beurzen en in gezondheidscentra en New Age-winkels honderden foto‘s van aura‘s. Het is vervolgens aan Kees de kleuren die refereren aan de innerlijke toestand van de gefotografeerde persoon goed uit te leggen. Wat er dan uitgelegd moet worden? May Lee: ‘De samenhang en de kracht van de kleuren. Zo kun je onder meer zien of iemand goed in zijn vel zit of niet en of er blokkades zitten. Ze zeggen weleens: ‘‘Die man of vrouw straalt energie uit‘‘, of juist niet. Nou, dat kun je zien aan hun energieveld. Een energieveld met al zijn kleuren zegt iets over kwaliteiten en mogelijkheden, maar ook over emoties. Daarnaast grijpt het terug op een dieper weten.‘

PIEKERAAR

Een voorbeeld? Mensen met duidelijk ‘geel‘ in de aura zijn veelal bezig met het opdoen en overdragen van informatie, leggen Kees en May Lee uit. ‘Ze zijn sterk gericht op de buitenwereld en worden erdoor meegesleept. Geel staat ook voor ego, zonnevlecht, intellect. Iemand met veel geel is een concept-denker, een piekeraar ook, zeggen wij altijd, iemand die sterk op de buitenwereld is gericht.‘

Anders ligt het met ‘violet‘ dat staat voor ‘verbinding‘. ‘Het is je hogere management, dat veel inzicht geeft, het is de wijze man of vrouw in jezelf. Het is iemand die intuïtief aanvoelt of iets goed is of niet. Mensen met violet in de aura zijn veelal meer rustige types. Dat zal dan te merken zijn door hun belangstelling voor meditatie of reizen.‘

‘Als een persoon aan de ene kant veel ‘geel‘ heeft, kan ‘violet‘ een complementaire kleur zijn, een kleur die aangeeft dat hij of zij bezig is meer naar binnen te gaan, meer te luisteren naar zichzelf, meer rekening te houden met een ander, minder ego. In een gesprek over een aura kun je, letten op de aanwezige kleuren, die persoon aanmoedigen dat violet meer ruimte te geven in het leven, niet alleen in gedrag en uitingen, maar misschien ook in voedsel en in meditatie.‘

DOODENG

Hoe Kees van der Maat weet dat zijn uitleg klopt? ‘Als mensen de uitleg herkennen‘, antwoordt hij nuchter. ‘Als we ergens zijn op een beurs, behandel ik weleens tachtig foto‘s op een dag. In het begin vond ik het doodeng, want dan weet je nog niet hoe mensen reageren. Inmiddels weet ik uit reacties van mensen dat het vrijwel altijd klopt wat ik zeg. Ik heb ook geleerd dat je niet moet aarzelen, en kort en bondig in moet gaan op wat je op een foto ziet. Ik houd daarbij overigens zeer veel rekening met degene die voor me zit. Soms zijn mensen bang dat ik te veel vertel, omdat ze het niet willen weten voor een partner of een vriend die erbij zit. Het is ook niet niks, dat een vreemde die even je aura leest binnen een paar minuten in je hele leven zit. Daarom ook zeg ik de dingen op een zodanige manier dat mensen het kunnen accepteren. Soms is het uitdagend, soms confronterend, maar bovenal inspirerend.‘ Uitleg van aurafotografie blijkt te gaan over spirituele processen, over hoe je in het leven staat, maar ook over hoe je bezig bent innerlijk te groeien. Lea Dijkshoorn (53) uit Deventer kan dat beamen. Ze heeft een aurafoto laten maken toen Van der Maat en Oen onlangs in de Nieuwe Tijdswinkel De Woestijnroos in Deventer waren. ‘Ik vond de uitleg haarzuiver. Er kwamen dingen aan de orde die mij toch al jaren dwarszitten. Centrale boodschap: ik moet geaarder zijn.‘

Het daagt de verslaggever uit ook een foto, te zien als een kleurige krans rond het bovenlichaam, te laten maken. Er komt duidelijk geel (ego), groen (harmonie) en blauw (wijsheid) in. Er is dus hoop. Maar voordat ik denk dat ik een heilige ben relativeert May Lee. Helder geel? ‘Te veel denken?‘ Veel blauw? ‘Kan ook overbelasting betekenen.‘ Kees schetst de kansen: ‘Groen, dat is harmonie, los komen uit strakheid, uit emoties.‘ Hij komt met nadere analyses, waarvan je toch denkt: verdikkeme, dit klopt!

HARMONIE

Van der Maat lachend: ‘Aurafotografie helpt je zien wat je blokkades zijn, maar ook dat je het leven zelf kunt creëren en dat je geen slachtoffer bent van de omstandigheden. Je krijgt veel te horen van mensen: ‘‘Ik wil zijn wie ik echt ben, zonder al die stress en die blokkades‘‘. Dat is voor mij de kern van de zaak: er is in iedere mens een diepere harmonie, en een aura laat dat zien. Mensen die hier komen pikken dat snel op. Die krijgen te zien dat het in het leven niet gaat om strijd of om egogedrag maar om waardering, respect en liefde.‘

‘Er kwam laatst een man, van wie ik aan de felrode kleur in zijn aura zag dat er agressie was. Ik zei: ‘‘Er is iemand op uw werk aan wie u een bloedhekel heeft en met wie u een oorlog uitvecht‘‘. Hij zei: ‘‘Het klopt, wat moet ik doen?‘‘ Ik zei: ‘‘Je zou hem excuses kunnen aanbieden en zeggen wat je bezighoudt. Dat werkt bevrijdend.‘‘‘

COMPLEXEN

May Lee: ‘Het grappige is dat wat je mensen voorhoudt in de aurafotografie tegelijk ook een spiegel is voor jezelf.‘

Kees: ‘Dat mag je wel zeggen. Ik zou haast zeggen: vooral als je spiritueel bezig bent zul je je complexen onder ogen moeten zien en groeien. Of, om in de termen van de aura te spreken, je groeit van ‘geel‘ naar meer ‘violet‘ of ‘groen‘. Je zult dan ook ontdekken wat je (nog) te doen hebt in het leven.‘

‘Dat laatste heb ik zelf ook ervaren. Toen ik hier in het meditatiedorp kwam in Lelystad, nadat ik leraar was geweest in Deventer, had ik een hectische periode achter de rug, na echtscheidingen, vader en moeder tegelijk te zijn. Ik geloofde er te kunnen leven als een brahmaan in een grotje. Ik dacht: laat me maar, ik heb niemand nodig. Eigenlijk was ik niet zo sociaal. Maar toch bleef me voortdurend de vraag aanstaren of er geen andere dingen zijn in het leven. En die zijn er, heb ik nu ervaren. Voor mij is dat mensen helpen inzicht te krijgen in hun leven. Als je ziet hoeveel mooie dingen er daardoor gebeuren… Ik schrijf tegenwoordig ‘waardering‘ en ‘respect‘ voor mensen met hoofdletters.‘

Apeldoornse Courant 20-05-2003. Ook verschenen in Deventer Dagblad en Flevolands Dagblad